Rahapelaaminen on ongelma, joka on yleistymässä avioliitoissa, vaikka yli puolet pakonomaisista pelaajista on eronnut. Kuten monilla muillakin huonoilla tavoilla, myös uhkapelaamisella voi olla vakavia vaikutuksia perhe-elämään. Se voi johtaa taloudellisiin vaikeuksiin, kumppaneiden laiminlyöntiin ja taipumukseen lasten hyväksikäyttöön.

Tämän National Gambling Impact Study Commissionin mukaan yli 15 000 000 amerikkalaisella on vakava rahapeliongelma. Tämä voi johtua tylsyydestä, muutoksen tarpeesta, adrenaliiniryöpystä, avio- tai perheriidasta tai tylsistymisestä. Rahapelaaminen on kasvava ongelma avioliitoissa. Sillä on syvällisiä vaikutuksia henkilökohtaiseen ja perhe-elämään.

Harva ymmärtää, miten tuhoisia vaikutuksia rahapelaamisella voi olla heidän elämäänsä. Rahapelaaminen voi olla paha tapa. Jos siitä kehittyy säännöllinen osa elämääsi, se voi tuhota avioliittosi, perheesi, taloutesi ja elämäsi. Rahapelaaminen on usein yhteydessä lasten hyväksikäyttöön ja perheväkivaltaan, aivan kuten alkoholin väärinkäyttö. Rahapelaaminen voi alkaa huonona tapana, jota harrastat silloin, kun sinulla on aikaa. Pian siitä tulee kuitenkin kaiken kuluttava ja vaikeasti katkaistava riippuvuus, joka valtaa koko elämäsi.

Rahapelaamisesta on tullut yhä yleisempi tapa internetpelaamisen yleistymisen myötä. Noin 1700 uhkapelisivustoa kilpailee asiakkaista ja haluaa houkutella yhä enemmän ihmisiä uhkapelien pariin. Nettipelaaminen on huono tapa. Sen avulla voit pelata uhkapelejä kotoa käsin 24/7 ja se antaa sinulle mahdollisuuden lisätä varoja nopeasti.

Tutkimukset osoittavat, että nettipelaajilla on todennäköisemmin vakava peliriippuvuus. Heidän perheensä kokevat myös merkittävämpiä tunkeutumisia heidän jokapäiväiseen elämäänsä.

Yhden suurimman peliriippuvuuksien vastaisen online-selfhelp-palvelun tarjoajan äskettäinen tutkimus paljasti yleisimmät syyt, joiden vuoksi potilaat hakevat apua. Yllättäen yleisin asia, jonka ihmiset mainitsevat terapiaa aloittaessaan, on heidän parisuhdeongelmansa. Pelko työpaikan menettämisestä ja taloudelliset ongelmat olivat lähellä perässä. Peliongelmaiset valehtelevat usein kumppaneilleen, kun he ovat parisuhteessa tai naimisissa. He salaavat riippuvuutensa laajuuden.

Kumppanit ovat usein järkyttyneitä kuullessaan, kuinka kauan heidän riippuvuuteensa liittyy velkaa. Silloin kumppanit päättävät erota kumppaneistaan. Pelurit salaavat riippuvuutensa välttääkseen häpeän, syyllisyyden ja pelätäkseen kumppaninsa reaktioita. Riippuvuuden tunnustamista pidetään heikkoutena. Riippuvaiset hakeutuvat usein avun piiriin sen jälkeen, kun kumppanit ovat painostaneet heitä. Kumppanit asettavat usein kumppanilleen vaatimuksen – terapia tai loppu.

Toinen peliriippuvuudesta johtuva ongelma voi liittyä ihmissuhteisiin. Peliriippuvaisten tiedetään kehittävän aggressiivisemman, kärsimättömämmän ja ahdistuneemman persoonallisuuden. Nämä muutokset voivat vaikeuttaa parisuhdetta.

Toinen laukaiseva tekijä olivat taloudelliset ongelmat tai velat. Pelurit ovat saattaneet menettää kykynsä ansaita rahaa ja etsivät nyt apua. Pelurit menettävät usein ystäviä riippuvuuden edetessä. He lainaavat rahaa perheenjäseniltä ja ystäviltä, ja he pystyvät usein maksamaan sen takaisin. Kolmanneksi yleisin syy avun hakemiseen oli pelko työpaikan menettämisestä. Peliongelmaiset voivat muuttaa persoonallisuuttaan, jolloin heistä tulee vähemmän keskittyneitä, työstä kiinnostuneita ja aggressiivisia. Paljastui myös, että monesti kollegoilta pyydettiin rahaa. Äärimmäisissä tapauksissa nettipelaamista harjoitettiin työpaikalla tietokoneelta käsin.

Riippuvaiset, jotka hakevat apua, ovat todennäköisemmin motivoituneita voittamaan riippuvuutensa ja muuttamaan elämäänsä. Uusiutuminen ei ole harvinaista, ja yhteistyökumppaneiden ja työnantajien on oltava kärsivällisiä. Pitkän aikavälin onnistumisen kannalta on kuitenkin tärkeää tukea ja ymmärtää perhettä ja ystäviä. Sopivat peliriippuvuushoidot auttavat potilaita tunnistamaan riippuvuutensa perimmäiset syyt ja laukaisevat tekijät, jotka aiheuttavat himoa. Kognitiivis-behavioraalinen terapia opastaa potilaita hallitsemaan peliriippuvuuttaan ja asettamaan uusia tavoitteita. Toinen osa tehokasta terapiaa on rahan ja velkojen hallinta, rentoutumistekniikat ja uusien suunnitelmien kehittäminen elämässä. Riippuvaisten on opeteltava rentoutumistekniikoita, jotta he tottuvat alhaisempaan jännitystasoon. He voivat löytää rentoutumista myös muista lähteistä. On tärkeää pilkkoa uudet tavoitteet elämässä pienempiin osiin.

Peliriippuvuus on riippuvuuden vakavin muoto. Vaikka pelaaminen voi olla toisinaan hauskaa, siitä voi tulla ongelma, jos addikti on pakkomielteinen. Hän pelaa riippumatta siitä, kuinka monta kertaa hän voittaa. Peliriippuvuus voi viedä veronsa henkilön taloudelta ja vaikuttaa häneen fyysisesti, sosiaalisesti ja psyykkisesti. Se voi aiheuttaa vakavaa vahinkoa ystävien ja perheenjäsenten elämälle, ja se voi johtaa jopa taloudelliseen tuhoon.

Mikä on käytännöllisin tapa päästä eroon peliriippuvuudesta?

Peliriippuvuus voi johtua monista eri syistä. Ihmiset turvautuvat siihen monista eri syistä. He saattavat pelata uhkapelejä uteliaisuudesta tai siksi, että he ovat voittaneet aiemmin. Useimmat ihmiset kuitenkin turvautuvat uhkapeliin paetakseen elämänsä aiempia tai nykyisiä epäonnistumisia. Yksi tapa tulla riippuvaiseksi on pelata kerran tai kaksi. Onnella hän voittaa, mutta sitten hän häviää. Uhkapelurit pelaavat saadakseen kaikki rahansa takaisin. Uhkapelurit eivät pelkää lainata, kerjätä tai varastaa rahaa jatkaakseen peliharrastustaan.

Peliriippuvainen uhkapeluri on hyvin taitava piilottamaan ominaisuutensa. Haastavin tehtävä on kuitenkin tunnistaa ja paikantaa peliriippuvainen. Yksi oire, jonka voi havaita, on heidän kyvyttömyytensä salata peliriippuvuuttaan on jatkuva yritys varastaa, valehdella ja lainata rahaa muilta. Tähän tilanteeseen on puututtava ennen kuin siitä tulee kriisi.

Miten voit itse auttaa peliriippuvuutta?

Riippuvuus on vaikea diagnoosi. Useimmat riippuvaiset välttävät myöntämästä, että he ovat riippuvaisia. Tunnustaminen jonkun edessä on ensimmäinen askel peliriippuvuuden voittamiseksi. Riippuvainen olisi motivoituneempi onnistumaan, jos hänellä olisi joku, jolle hän voi uskoutua.

Sen jälkeen addikti on tunnustettava ja kiellettävä pelipaikoilta, kuten kasinoilta tai klubeilta. Hänen on myös poistettava kaikki sivustot, joilla hän on pelannut uhkapelejä verkossa. Seuraavaksi on harjoitettava tuottavaa toimintaa, joka vie hänen huomionsa pois pelaamisesta.

Kaikilla lääkkeillä voi olla sivuvaikutuksia ja vaarana on riippuvuuden syntyminen. Luonnolliset hoidot ovat turvallisempia kuin minkään lääkkeen käyttö. Peliriippuvaiset voivat myös liittyä anonyymeihin peliriippuvuuden tukifoorumeihin, jolloin he voivat tavata muita, jotka yrittävät päästä eroon tästä tappavasta tavasta.

Itsehypnoosi on toinen vaihtoehto parempaan tulevaisuuteen. Riippuvainen voi palkata hypnotisoijan/hypnoterapeutin sekä CD-levyn, jolla opetetaan itsehypnoosia. Tai addikti voi käyttää molempia näistä vaihtoehdoista. Hypnotisoija kuuntelee ongelmaa ja tarjoaa ratkaisua. Jos tämä ei ole vaihtoehto, itsehypnoosi-CD-levyt ovat toimiva vaihtoehto. Jos addikti pääsee eroon peliriippuvuudestaan, hänen on taisteltava sitä vastaan joka päivä, kunnes hän on siitä vapaa.