Miten voit neuvoa, jos rakkaallasi on peliongelma?

On tärkeää ymmärtää, että peliriippuvuus on psykologinen tila, jossa ihmiset eivät pysty hallitsemaan pelihimojaan. Peliongelmaiset kaipaavat usein pelaamisen jännitystä ja haluavat kokea sen joka päivä riippumatta siitä, voittavatko vai häviävätkö he.

Vaikka he saattavat aluksi panostaa pieniä summia, pakonomainen uhkapeluri kasvattaa lopulta panoksiaan tuntiakseen samaa jännitystä kuin silloin, kun hän aloitti pelaamisen. Pakonomainen uhkapeluri voi tuntea itsensä levottomaksi ja kiihtyneeksi, jos hän ei voi ottaa riskiä. He saattavat myös käsitellä tarvetta pelata uhkapelejä silloinkin, kun muut asiat ovat tärkeämpiä. Pakonomainen uhkapeluri saattaa uskoa, että pelaaminen on ainoa keino päästä velasta ja että hän voittaa lopulta jättipotin. Pakonomainen uhkapeluri saattaa valehdella perheelleen tai varastaa rahaa rahoittaakseen peliriippuvuutensa.

Vaikka kaikki pakonomainen uhkapeluri ei olekaan näillä piirteillä varustettu, on syytä tutkia, tunnistatko itsessäsi tai jossakin tutussasi jotain näistä piirteistä. Pakonomaista pelaamista on mahdollista hoitaa, ja monet kauniit järjestöt käsittelevät sitä.

Anonyymit pelurit on suosituin ja tunnetuin ryhmä. Se perustuu 12 askeleen ohjelmaan, joka muistuttaa Anonyymien alkoholistien ohjelmaa. Jäsenet kokoontuvat säännöllisesti jakamaan kokemuksiaan ja kuuntelemaan toistensa tarinoita. Löydät satoja Gamblers Anonymous -ryhmiä ympäri maailmaa. Lisätietoja saat Gamblers Anonymousin verkkosivuilta (www.gamblersanonymous.com) tai paikallisesta sanomalehdestäsi.

Gam-Anon, toinen arvostettu itseapuryhmä, tunnetaan mottostaan ”tyyneyttä ja rohkeutta viisaudella.” Heidän verkkosivustonsa on hyvä tietolähde pakonomaista pelaamista koskeville tiedoille. Kokouksia järjestetään myös usein. (www.gam-anon.org).

National Council on Problem Gambling -järjestöllä, joka on hallituksen tukema järjestö, on toimipisteitä eri puolilla Yhdysvaltoja. Myös sen verkkosivuilta voi löytyä hyödyllistä tietoa. (www.ncpgambling.org).

Muissa maissa on ryhmiä ja järjestöjä, jotka voivat olla yksityisesti tai julkisesti johdettuja. Voit myös tarkistaa lisätietoja paikallisesta sanomalehdestä tai puhelinluettelosta.

Pakonomaista pelaamista voidaan hoitaa avun ja tuen avulla. Keskustele jonkun kanssa, jos sinusta tuntuu, että pelaaminen on elämääsi hallitseva tekijä.

Unohdetaan pelaajan harhaluulo. Tämä on absurdi uskomus, että voit voittaa todennäköisyydet uhkapeleissä, kuten kolikonheitossa, ruletissa ja muissa muunnelmissa. Lisäksi uhkapelejä pelaavat ihmiset stimuloivat samoja mielihyväkeskuksia aivoissa kuin ne, jotka käyttävät kovia huumeita keskittyäkseen taitopeleihin.

Hevosvedonlyönti on hyvä esimerkki. Hevosurheilu on tuottoisaa liiketoimintaa, jolla ihmiset voivat tehdä rahaa. Miten tämä tapahtuu? Mikä erottaa heidät muista, jotka häviävät tai voittavat harvoin?

Tunnen erään, joka ansaitsee elantonsa hevosvedonlyönnillä ja ajaa kalliilla autolla, mikä merkitsee, että hänellä menee hyvin. Minulla oli ilo artikuloida hänen kanssaan, ja hän oli niin ystävällinen, että vastasi kaikkiin kysymyksiini. Hän ei halua paljastaa henkilöllisyyttään, enkä syytä häntä siitä.

Ensinnäkin tämä herra on tietosanakirja hevosista. Hän tietää jokaisen kilpahevosen omistajan nimen, omistamiensa hevosten määrän, nimet, iän ja polveutumisen. Hän tekee tämän 250 mailin säteellä kotikaupungistaan, jossa asuu noin 5 miljoonaa ihmistä. Hän on intohimoinen hevosmies ja hänellä on erinomaiset ratsastustaidot.

Mutta siinä ei ole vielä kaikki. Hän tuntee jokaisen kilparadan tarkan sijainnin sekä maaperätyypit ja maaperän tiheyden. Hän tuntee myös jokaisen hevosilla ratsastavan jockeyn nimen ja uran. Hän tuntee myös hevosia hoitavat sepät, valmentajat ja eläinlääkärit.

Hän ei pidä vetoa vedonlyöntinä vaan pikemminkin sijoituksena. Hän kutsuu sitä ”tietämykseni hyödyntämiseksi.” Hän sanoo voittaneensa kahdeksan kymmenestä vedostaan. Hän ei panosta suuria summia, mutta hän panostaa jatkuvasti kohtuullisen pieniä summia. Hän selitti, miten yksi hänen vedoistaan toimi:

Tiedän kahdeksan hevosta, jotka juoksevat tällä osuudella, ja tiedän, että tämän radan maaperä on pehmeää ja sisältää savea. Siitä tulee tahmea, koska eilen satoi. Tämä sopii hevosille, mutta ei suosikille. Hän ei pidä näistä olosuhteista. Koska tämän outsiderin ratsastaja pelasi eilen viikoittaista pokeripeliään, eikä hän ole nukkunut vähään aikaan, minun on myös suljettava se pois.

En panostaisi hevoseen, jonka jockeyta en pidä, koska uskon hänen olevan arvaamaton. Hänellä voi kuitenkin olla hyvä päivä, joten se ei ole iso asia. Valitsen kolme numeroa, jotka tuottavat minulle voittoa tästä tapahtumasta lopputuloksesta riippumatta. Hän selitti, että hänen ensimmäinen lippunsa oli sellainen, jollaisena hän näki kisan kulun, ja että kaksi muuta lippua olivat varmuuskopioita mahdollisia muunnelmia varten, joita hän piti mahdollisina.

Tarvitseeko minun kertoa, että hänen ensimmäinen lippunsa oli voittaja? Tarvitseeko minun kertoa, miksi tämä kaveri on taas voittaja?